Obóz letni Białka 2010

Obozy letnie i zimowe. Relacje, opinie i propozycje obozowiczów.

Obóz letni Białka 2010

Postprzez GrzegorzG 3 sty 2010, o 15:13

Moi drodzy, szykujemy naprawdę fajny obóz letni, ale narazie to niespodzianka :) Chciałbym, żebyście się wypowiedzieli, czego byście oczekiwali po obozie letnim Waszych marzeń. Pamiętajcie, że nasz Klub charakteryzuje się dużym przekrojem wiekowym uczestników zajęć. Napiszcie o tym, co Waszym zdaniem jest niezbędne na obozie marzeń, na który wzięlibyście swoich znajomych, przyjaciół:

- zajęcia (formy, program, prowadząc),
- lokalizacja obozu (w górach, zagraniczny - wyższy kosz :(,
- forma obozu (wędrowny, wypoczynkowy - plażowanie, czynny - dużo zajęć rekreac.),
- imprezy towarzyszące (dyskoteki, podchody, gry na orientację w terenie, rozgrywki sport.),
- wycieczki (autokarowe, piesze, zwiedzanie, czynne - park linowy itp.)
- organizacja (osobne obozy do 12 i od 13 lat) - pamiętajcie, że osobny obóz od 13 lat, musi mieć przynajmniej 30 uczestników, więc musielibyście zaprosić swoich znajomych :)

Czekam na rozsądne i rzeczowe wypowiedzi (także dorosłych Klubowiczów - jeśli obóz młodzieżowy dojdzie do skutku, Wy także dostaniecie zaproszenia - nawet z rodzinami :)
.
RyuTe teraz i zawsze...
GrzegorzG
Sensei Trener

Imię N: Grzegorz G
Stopień: 3 Dan
Dojo: Wszystkie

Re: Obóz letni 2010

Postprzez 0skit0 3 sty 2010, o 22:37

To ja tu zaświecę doświadczeniem i zacznę dyskusyję. :D
GrzegorzG napisał(a):zajęcia (formy, program, prowadząc)

Zajęcia na powietrzu - jak najbardziej. Ale kiedyś byliśmy na obozie w Mogilnie, gdzie treningi mieliśmy w hali i to było dobre. Jasne, że fajnie jest wykorzystać warunki (ciepełko, słoneczko, te sprawy), ale w sali słońce nie daje po oczach. :P To tylko takie pobożne życzenie, ale świeże powietrze... jakoś zniosę. :D
GrzegorzG napisał(a):lokalizacja obozu (w górach, zagraniczny - wyższy kosz :(,

Zagraniczny jak najbardziej spoko, bo to może być naprawdę koks. A jak w kraju, to... Góry! Góry! Góry! Chodzenie po górach rządzi! ^^ A trening w górach a la Samotnia mógłby być hitem (wtedy niestety nie brałem udziału :().
A może, jeśli nie chcemy wyższych kosztów, zróbmy takie kombo? Tydzień w Polszy, tydzień daleko. Był chyba taki pomysł, prawda?
GrzegorzG napisał(a):forma obozu (wędrowny, wypoczynkowy - plażowanie, czynny - dużo zajęć rekreac.)

Wędrowny? Ciekaw jestem jak by to wyglądało. Co do rozplanowania, to ja generalnie uważam, że nie można przesadzać z niczym. Treningi są ważne (w końcu to obóz karate) i powinno ich być sporo, ale bez przesady. Podobnie z plażowaniem, czy wycieczkami do miasta - niech sobie będzie, ale bez przesadyzmu. ;) Jeżeli cokolwiek ma przeważać, to niech to będą treningi, albo jakiś (nowy ^^) motyw przewodni.
GrzegorzG napisał(a):imprezy towarzyszące (dyskoteki, podchody, gry na orientację w terenie, rozgrywki sport.)

Dyskoteki - jak najbardziej. Tak samo jak najwięcej wszelkich pomysłowych gier. Tylko takie polegające na wymyślaniu historyjek/przebrań/tańca itp. itd.... tego raczej mniej. To jest dla młodszych trochę stresujące i nawet pomimo tego, że ok - znajdą się czasem jakieś perełki, to zdecydowana większość pomysłów jest z deka kwaśna. :P Ach! Jeszcze motyw z klanami. Sam pomysł nie jest zły, ale myślę, że już się ludziom trochę znudził.
GrzegorzG napisał(a):wycieczki (autokarowe, piesze, zwiedzanie, czynne - park linowy itp.)

CZYNNE !! :D
Jeżeli jest coś w okolicy, to trzeba to wykorzystać. Cały dzień chodzenia po jakichś zamkach, czy muzeach nie jest moim zdaniem za dobrym pomysłem. Na przykład zamek w Malborku - słuchałem ze względu na zainteresowania, a większość polowała tylko na miejsca siedzące. Z kolei przy zwiedzaniu Gdyni czekałem tylko na czas wolny. Ogólnie jeżeli ktoś się w to nie wciągnie (a takich niestety dużo), to takie zwiedzanie staje się przykrym obowiązkiem. A sam ze swoich pierwszych obozów najlepiej wspominam takie wycieczki do miasta, gdzie mogliśmy pojeździć w Karpaczu na czymś w podobie toru saneczkowego. :D
GrzegorzG napisał(a):organizacja (osobne obozy do 12 i od 13 lat) - pamiętajcie, że osobny obóz od 13 lat, musi mieć przynajmniej 30 uczestników, więc musielibyście zaprosić swoich znajomych :)

Podział tych obozów jest bardzo dobrym pomysłem. Byli tacy, którzy przestali jeździć właśnie dlatego, że "nie będą się bawić z dzieciakami". 90% i tak nie jakoś obfitych narzekań poszłoby w niepamięć. I łatwiej byłoby namówić ludzi do udziału w czymś takim. ;) I nie byłoby problemu takiej maści, że 16-latek konkuruje z 8-latkiem w kategoriach "wymyśl coś". Wtedy starszy ma zagwarantowaną przegraną jeżeli nie wymyśli czegoś naprawdę wystrzałowego. Dlatego myślę, że obóz powinien być podzielony wiekowo cały, a nie tylko w turnieju karate.;)
GrzegorzG napisał(a):jeśli obóz młodzieżowy dojdzie do skutku, Wy także dostaniecie zaproszenia - nawet z rodzinami :)

Wyjazd dorosłego obozu z rodzinami - bardzo wypas. ^^
Ale teraz mi przyszła do głowy jeszcze jedna rzecz, która ostatnio zwróciła moją uwagę. Pomysł z rodzicami na obozie - moim zdaniem pomysł niezbyt trafiony. Jasne - rozumiem, że rodzice też chcą móc wypocząć, a niektóre dzieci za nimi płaczą... ale wydaje mi się, że te obozy są dla dzieciaków w jakimś sensie, jakkolwiek by to nie brzmiało, wyzwaniem. W trochę większym stopniu niż zwykłe kolonie, bo przecież tam nie trzeba wstawać na rozruch, ćwiczyć i robić innych męczących rzeczy. Myślę, że są tacy, którzy właśnie dzięki temu w pewnym stopniu wpoili sobie samowystarczalność.

btw.
GrzegorzG napisał(a):czego byście oczekiwali po obozie letnim Waszych marzeń.

Szerokiego programu nauczania na czele z podziałem na różne sztuki walki (żart :D).
Obrazek
0skit0
Sempai Instruktor, Administrator

Imię N: Oskar W
Stopień: 4 kyu
Dojo: Pruszków

Postprzez GrzegorzG 5 sty 2010, o 00:30

Dzięki Oskar za tak wyczerpującą odpowiedź..., tym bardziej cenną, że byłeś na wszystkich naszych obozach :)

Czekam na resztę opinii, wskazówek, oczekiwań - Oskar zachęć proszę ludzi z grona MICHI, którzy nie zaglądają na nasze forum.

Co do letniego obozu, to faktycznie jest pomysł podziału na obozy wiekowe - może nie całych turnusów, ale:
I tydzień Polska - obóz do 12 lat osobno,
II tydzień Polska - obóz do 12 i od 13 lat razem i dorośli,
III tydzień zagranicą - obóz od 13 lat osobno i dorośli.

Nie przywiązujcie się za bardzo tego konspektu - to narazie pomysł :)
.
RyuTe teraz i zawsze...
GrzegorzG
Sensei Trener

Postprzez 0skit0 16 lip 2010, o 19:20

No moi drodzy... To już po obozie, więc pytam - Jak się podobało?! :D
(ja się wypowiem potem, bo muszę trochę odpocząć :P)

btw.
GrzegorzG napisał(a):Dzięki Oskar za tak wyczerpującą odpowiedź..., tym bardziej cenną, że byłeś na wszystkich naszych obozach :)

Nie było mnie na całym jednym. :P
Obrazek
0skit0

Re: Obóz letni Białka 2010

Postprzez GrzegorzG 18 lip 2010, o 02:52

No już Oskar, nikt Ci nie wypomina tej nieobecności :)
.
RyuTe teraz i zawsze...
GrzegorzG
Sensei Trener

Postprzez MaX 19 lip 2010, o 21:18

Hehhe, obóz spoko, troche szkoda że w pewnym momencie zaczęła nam się kara, albo inaczej: skończyły nam się ulgi, ale dało się przeżyć ;)
Wycieczka w górę niezapomniana : D

Ogółem została nam fajna pamiątka:
Obrazek
MaX
Ryu-Te'ka, Obozowicz

Stopień: 5 kyu

Postprzez Kubson 21 lip 2010, o 18:29

Obóz był fajny, tak jak na poprzednim obozie podobał mi się turniej, lecz chrzest nie był taki fajny (podobało mi się tylko, że wykorzystywane były moje bronie :D). No i paintball był fajny.
Kubson
Ryu-Te'ka, Obozowicz

Imię N: Kuba T
Stopień: 6 kyu

Postprzez 0skit0 22 lip 2010, o 00:03

Oj Maksiu, Maksiu...;)
Kubson napisał(a):podobał mi się turniej

I wyniki, co nie? :P
Obrazek
0skit0

Postprzez GrzegorzG 22 lip 2010, o 10:21

Udam, że nie wiem, gdzie zrobiliście to zdjęcie i że nie wiem, kiedy to było :)

Konkluzja jedna, nigdy więcej nie pójdziecie sami do sklepiku - taka nielojalność...
.
RyuTe teraz i zawsze...
GrzegorzG
Sensei Trener

Postprzez Kubson 22 lip 2010, o 13:36

OskitO napisał(a):I wyniki, co nie? :P
Nooooooooooooooo!
Kubson